Fermierii care accesează fonduri europene vor putea obţine credite cu dobânzi reduse, potrivit criteriilor impuse de Ministerul Agriculturii pentru băncile care vor să participe la schemele de finanţare din sectorul agroalimentar. Noile criterii au fost impuse de conducerea ministerului ţinând cont de faptul că fermierii au acuzat, în repetate rânduri, că absorbţia fondurilor pentru dezvoltare rurală este îngreunată de accesul dificil la credite, iar dobânzile îi descurajează pe potenţialii investitori. Conducerea Ministerului Agriculturii arată într-un comunicat de presă că a fost adoptat un nou cadru legislativ după consultări de aproape un an de zile cu instituţiile bancare.
Potrivit comunicatului, Ministerul Agriculturii, prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, semnează în fiecare an o serie de convenţii care permit agricultorilor să obţină cre dite în condiţii favorabile de la bănci în contul adeverinţelor eliberate de instituţie prin care se certifică faptul că fermierii în cauză urmează a beneficia de plăţi directe, plăţi pe suprafaţă din Pilonul II dezvoltare rurală, plăţi complementare directe din bugetul naţional pentru bovine, ovine şi sectorul vegetal, precum şi plăţi pentru bunăstarea animalelor.
În urma negocierilor s-a reuşit ca dobânzile pentru aceste credite să fie calculate ţinând cont de rata medie a dobânzii de referinţă pe piaţa interbancară la şase luni, plus un procent de 4 sau 4,5%, în funcţie de tipul subvenţiei. În plus, comisionul pentru aceste credite nu va depăşi 1%. „Din acest an, în urma adoptării actului normativ menţionat se condiţionează semnarea convenţiei APIA cu o anumită bancă de volumul creditelor acordate de banca în cauză, în cadrul Programului de Dezvoltare Rurală la care băncile în general sunt mai reticente în acordarea de credite. În plus, prin acest act legislativ se stabileşte şi un ni