Scris de Cristina Ghilea - Conceptul, unic în peisajul clădirilor publice din Oradea, propune o abordare modernă şi economicoasă cu resursele.
Costul redus în exploatare a fost unica pretenţie a beneficiarului – Municipalitatea prin Administraţia Domeniului Public SA (ADP), de la proiectant, legat de imobilul care se va construi în Rogerius, cu destinaţia de piaţă şi spaţiu de recreere. Trecând peste îngrijorările justificate ale celor trăiesc din această piaţă, e de remarcat un alt aspect, deocamdată unic în peisajul clădirilor publice din Oradea: tentativa de a ridica un imobil în ton cu tendinţele europene de consum redus de energie. „Am avut mână liberă de la beneficiar. Singura pretenţie a fost ca imobilul să nu fie o povară pentru bugetul local”, spune arhitectul Daniel Tivadar, în numele Poliart SRL, firma care a câştigat licitaţia pentru proiectarea imobilului.De ce e „verde”?
Dincolo de acoperişul verde propriu-zis, datorat suprafeţelor înierbate, sunt mai multe elemente care atestă tentativa de a realiza o „clădire verde”: parcul de pe acoperiş, pompele de căldură ca şi soluţie de termoficare, sistemul de ventilaţie naturală, dar şi sistemul de recuperare a apei pluviale şi panourile solare şi fotovoltaice.
„Am lucrat cu o firmă germană pe partea de consultanţă tehnică la proiectarea parcului de pe acoperiş. Firma a mai proiectat un acoperiş verde pentru o clădire de birouri din Timişoara”, spune arhitectul.
Pe 3.400 de mp se întinde parcul de pe acoperişul Pieţei, deasupra corpului de clădire dinspre strada Corneliu Coposu. „Pe suprafaţa pe care va fi parcul, tavanul este compus din elemente prefabricate din beton. Cheia sistemului vegetal este un cofraj de drenare, gros de 6 cm, care se montează peste plăcile de beton. Acesta reţine apa de ploaie, cu care se alimentează, apoi, suprafeţele plantate. Stratul de sol de deasupra variază de