În cea mai populată țară africană, ieșită de 14 ani de sub dictatură militară şi devastată de conflicte etnice şi religioase, străinii aduşi aici de criza economică din Europa lucrează în perimetre împrejmuite cu ziduri înalte şi riscă oricând să cadă victimă teroriștilor. Nigeria este unul dintre cei mai mari producători de petrol din lume, însă peste jumătate din populație trăiește în sărăcie, iar ţara se află sub cod roşu în privința pericolului de răpire a cetățenilor străini. Cu toate acestea, ea reprezintă pentru mulți români cea mai avantajoasă posibilitate de a-şi câștiga existența. Potrivi datelor furnizate de Ministerul Afacerilor Externe, în Nigeria trăiesc în prezent în jur de 300 de cetățeni români.
Mare parte din ţară este constant amenințată de atentatele şi acțiunile teroriste ale sectei islamiste radicale Boko Haram, iar MAE român a emis alerte de călătorie pentru 21 de state din nordul şi sudul Nigeriei şi pentru capitala Abuja. În Abuja se află din toamna anului trecut şi Raul Bondrilă, un inginer constructor de 48 de ani din Timișoara care este manager la o companie italiană ce oferă consultanță într-un proiect de cale ferată (al unei companii asiatice).
„Nu există avantaje” în Africa
Nu este pentru prima dată când lucrează în Africa şi, deşi spune că îi este foarte greu să trăiască 11 luni pe an departe de familie, consideră că aceasta este cea mai buna variantă pe care a avut-o la dispoziție, din punct de vedere profesional. „Nu cred ca există avantaje care să te determine să pleci într-o ţară africană, cu excepția celor care au inima de aventurier si vor sa încerce senzații tari, ci cred că mai degrabă exista dezavantaje de ordin economic dacă ramai în Europa, în general, şi în Romania, în special”, explică Raul Bondrilă într-un interviu acordat Yahoo! News. Începând din 2010 românul spune că nu a mai putut g