Este vorba despre raza de lumina care, in conditii normale, strabate in 60 de secunde o distanta de 18 milioane de kilometri. Altfel spus, o raza capabila sa ajunga, in intervalul dat, de 20 de ori pana la Luna.
„Un minut inseamna un interval de timp foarte, foarte, foarte mare”, sustine Thomas Krauss, de la Universitatea St. Andrew din Marea Britanie. Potrivit spuselor sale, aceasta descoperire va permite realizarea unor mari progrese in comunicatiile cuantice si in transmiterea de semnale optice la mare distanta.
O raza obisnuita de lumina se deplaseaza cu o viteaza de 300.000 de kilometri pe secunda, dar in 1999, oamenii de stiinta au reusit cu ajutorul mai multor metode sa incetineasca aceasta viteza pana la 17 metri pe secunda. In urma cu doi ani, raza de lumina a fost stopata complet, dar numai pentru o singura secunda si, ulterior, pentru 16 secunde.
Pentru a atinge pragul de 1 minut, George Hainze, de la Universitatea din Darmstadt si colegii lui britanici au folosit un fascicul controlat de laser intr-un cristal opac, unde atomii au intrat pe directia razei in superpozitii cuantice ale celor doua stari. Aceasta manipulare a facut cristalul transparent pentru un diapazon foarte ingust de frecvente. Astfel, raza de lumina a fost practic, „ferecata” in cristal cu ajutorul unui al doilea fascicul lansat asupra cristalului din partea opusa.
In opinia oamenilor de stiinta, termenul de „pastrare” a luminii depinde de superpozitiile cristalelor. Campurile magnetice pot prelungi perioada, dar vor face mai dificila posibilitatea de manevrare a configuratiei laserului. Echipa lui Hainze a utilizat o combinatie de magnet si laser, in timp ce alti oameni de stiinta au folosit cele doua „instrumente” separat.