Leul a avut, săptămâna trecută, una dintre cele mai favorabile perioade din ultimul timp, astfel încât Banca Naţională a anunţat, vineri ,cel mai scăzut curs din precedentele două luni, de 4,3886 lei/euro.
O veste bună au primit şi românii cu împrumuturi în franci elveţieni, cursul publicat de BNR coborând la 3,5482 lei/franc, cel mai mic din ultimele trei luni şi jumătate (16 săptămâni). În ceea ce priveşte dolarului american, banca centrală a afişat o referinţă de 3,3314 lei, în urcare cu 0,30 bani, exclusiv pe fondul deprecierii monedei europene în raport cu dolarul.
Şapte şedinţe de apreciere
Faţă de euro, leul s-a apreciat gradual timp de şapte şedinţe consecutive, câştigând astfel 1,7% faţă de nivelul din 17 iulie, când cursul leu-euro a început să scadă. De la începutul anului, moneda naţională s-a apreciat cu 0,9%.
Intrarea leului pe apreciere este influenţată, în special, de factorii externi. Investitorii au reacţionat excesiv când banca centrală a SUA (Federal Reserve, FED) a anunţat intenţia de a diminua sprijinul acordat economiei prin injecţiile de lichiditate. Au început să se retragă din pieţele emergente, iar agitaţia s-a repercutat şi asupra celei româneşti. Moneda naţională a fost prima care a intrat în linia de foc, depreciindu-se pâna la 4,5520 faţă de euro, la numai o zi de la discursul preşedintelui FED, Ben Bernanke. Ulterior, pieţele s-au calmat, iar analiştii spun că, în prezent, traversăm o perioada de corecţie, care se traduce prin aprecierea leului spre 4,43-4,45 faţă de euro.
Potrivit economistului şef al BCR, Eugen Şinca, moneda naţională se bucură şi de sprijinul Băncii Naţionale, care intervine pentru a calma cotaţiile. „Leul a pierdut în medie peste 3% în iunie faţă de luna anterioară, anticipând parcă discursul FED. Banca centrala întotdeauna a privit cu ostilitate volatilităţile mari ş