Muzeul Arhitecturii Populare din Gorj de la Curtişoara, localitatea care aparţine de oraşul Bumbeşti Jiu, reprezintă, de fapt, o altă lume. Un univers pe care l-am uitat, dar, iată, nedispărut, o întoarcere la esenţa românească, la simplitate, istorie şi Brâncuşi. Adevărul vă prezintă în cadrul celei mai frumoase campanii „125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă“ un muzeu spectaculos şi încărcat de istorie.
De ce Brâncuşi? Pentru că în acest muzeu găsim legătura indisolubilă dintre satul gorjenesc, cioplitorii în lemn şi creaţia brâncuşiană, care a ajuns renumită şi deosebit de valoroasă în întreaga lume.
Este spectaculos şi revelator faptul că am descoperit la o căsuţă construită pe la 1850, cu mult înainte de se naşte marele artist, Coloana pe care Brâncuşi a botezat-o „fără Sfârşit“, în memoria celor care au luptat şi pierit în Primul Război Mondial. Coloana era un stâlp al casei, pe care am observat chiar modelul lucrării de artă, care se află la numai zece kilometri de acest loc. Iată ce a stat la baza creaţiei lui Brâncuşi, aşa cum chiar renumitul sculptor recunoştea.
Scriam că Muzeul aflat la Curtişoara reprezintă o altă lume. O să-mi daţi dreptate dacă vă spun că în interiorul muzeului nu există alei din ciment sau asfalt, materiale apărute după ce civilizaţia urbană a început să se dezvolte. La casele tradiţionale se ajunge pur şi simplu pe iarbă, iar, dacă ţi-ai lăsa încălţămintea la intrare, atunci senzaţia de autentic şi natural ar fi şi mai pregnantă.
Casa muzeu Gheorghe Zamfir, inaugurată de Zamfir
Nu pot să trec cu vederea că la Muzeul Arhitecturii Populare din Gorj de la Curtişoara a venit cel mai mare naist român, Gheorghe Zamfir, originar şi el de prin aceste locuri, pentru a inaugura o casă muzeu, amenajată într-una din locuinţele tradiţionale.
Chiar artistul a donat multe din o