Mai multe locuinţe care datează din perioadele geto-dacică şi romană, vase ceramice şi o monedă din secolul IV au fost descoperite, luna aceasta, la Sucidava, în timpul săpăturilor arheologice. Cetatea Sucidava
Cetatea Sucidava
La Sucidava, în apropierea oraşului Corabia, este „un şantier-şcoală” unde, în fiecare vară, studenţii Universităţii Craiova efectuează săpături. În urma săpăturilor de anul acesta, au fost descoperite noi dovezi ale locuirii geto-dacice şi romane în zona respectivă, a declarat, pentru Agerpres, directorul Muzeului Corabia, Mirela Cojoc.
„Acum au fost descoperite mai multe locuinţe din perioada romană, secolele IV-VI, până la perioada geto-dacică, dovezi în acest sens fiind mai multe fragmente de ceramică lucrată cu mâna cu decor cu brâu alveolar şi butoni aplatisaţi. Ceramica descoperită indică faptul că suntem în nivelul de locuire geto-dacică, deocamdată la nivel târziu de locuire secolele I î.Hr. - I d.Hr.”, a precizat Mirela Cojoc.
Tot în urma ultimelor săpături a mai fost descoperită şi o monedă, într-o locuinţă romană, aparţinând perioadei Constantiniene, a secolului al IV-lea. Moneda i-a ajutat pe arheologi să dateze locuinţa în care a fost găsită. În prezent, la Sucidava, angajaţii Muzeului Corabia lucrează pentru consolidarea zidurilor aparţinând nivelului roman la mai multe locuinţe, care datează din perioadele romană timpurie, romană târzie şi bizantină. Toate au fost descoperite în luna iulie, în timpul ultimelor săpături arheologice.
Cimitir medieval creştin
În ultimii zece ani, la Sucidava au mai fost descoperite fragmente de la o pasarelă de picior care făcea legătura între podul Constantin cel Mare şi poarta de intrare în cetate, precum şi fragmente de la două schelete umane care indică existenţa unui cimitir din perioada medievală.
„Au mai fost descoper