În primul semestru al anului în curs, execuţia bugetului general consolidat s-a încheiat cu un deficit de 6,63 miliarde lei, respectiv 1,06 % din PIB, conform datelor Ministerului Finanţelor Publice, faţă de 6,79 miliarde lei, respectiv 1,16% din PIB, la aceeaşi dată a anului precedent.
Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de aproximativ 97,5 miliarde lei, reprezentând 15,6 % din PIB, au fost cu 4,8% mai mari în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Încasările din impozitul pe venit şi contribuţiile de asigurări sociale au crescut cu 9,3% şi respectiv 4,3%, datorită creşterii veniturilor salariale, ca urmare a reîntregirii salariilor personalului bugetar şi a majorării salariului minim de la 1 februarie 2013.
Faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, veniturile din TVA au crescut cu 2,3%, în condiţiile în care încasările din TVA au crescut cu 4,8%, în timp ce rambursările de taxă au fost cu 14,8% mai mari. Accizele au crescut (+4,2%) ca urmare a majorării accizei la motorină începând cu ianuarie 2013 şi a cursului de schimb luat în calcul la plata accizelor.
Încasările din impozitul pe profit s-au redus cu 5,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2012, în principal ca urmare a regularizării plăţilor efectuate de băncile comerciale. Creşteri semnificative s-au înregistrat la încasările din dividende (+ 334 milioane lei) precum şi la taxa pe utilizarea bunurilor ca urmare a încasării taxelor de licenţă pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio (2,1 miliarde lei).
La nivelul administraţiilor locale s-au înregistrat, de asemenea, creşteri faţă de anul precedent la veniturile din impozite şi taxe pe proprietate cu 9,4% şi la venituri nefiscale cu 6,3%.
TVA încasată a crescut cu 2,1% faţă de luna ianuarie 2012, dar ca urmare a creşterii rambursărilor din TVA cu 46,8%, soldul net al înca