Cea de-a patra ediţie a taberei francofoniei, organizată de Centrul Cultural Francofon Buzău în perioada 12-27 iulie 2013, la Sărata Monteoru, a fost una de excepţie, reuşind să înscrie definitiv Buzăul ca un punct de reper pe harta francofoniei în România, cât şi la nivel internaţional.
Proiectul, singurul de acest fel din România, s-a aflat la a patra ediţie şi are deja ecouri dintre cele mai favorabile la nivel internaţional.
Peste 170 de elevi şi profesori din peste 20 de oraşe ale României, au fost foarte motivaţi pentru a-şi perfecţiona competenţele de comunicare în limba franceză, participând cu entuziasm la atelierele de bricolaj, de muzică şi dans, de teatru, de jurnalism şi scriere creativă, de wood-craft şi de muzică francofonă din Africa. În fiecare seară, s-au organizat activităţi de divertisment în limba franceză: karaoke, carnaval, superstar francofon şi vizionarea unui film francez. Ca urmare a rezultatelor deosebite obţinute în timpul concursurilor organizate, câstigatorii au primit diplome şi premii, medalii şi, încă de la început, toţi participanţii s-au bucurat de tricourile, şăpcuţele, pixurile şi rucsacurile cu simbolurile francofoniei şi ale instituţiilor partenere. Atelierele în limba franceză au fost coordonate de tinerii voluntari belgieni din Bruxelles şi din oraşul Andenne.
„Considerăm că succesul acestui proiect unic în România se datorează mai multor coordonate. În primul rând, colaborarea şi prezenţa în timpul taberei, pentru prima data, a unor reprezentanţi ai partenerilor internaţionali au confirmat faptul că proiectul este unul de importanţă majoră pentru promovarea valorilor francofone. Prin urmare, conferinţele susţinute de către David Bongard şi Viviane Bonga din partea Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (22 iulie 2013), de Roxana Turcanu, director de relaţii internaţionale şi comunicare la Agenţia