Comuna doljeană Bârca, situată pe malul stâng al râului Desnăţui, din Câmpia Băileştilor, se află la aproximativ 40 de kilometri de Craiova. Odată ce ai trecut de indicatorul cu numele localităţii, descoperi o comunitate de oameni frământaţi de probleme existenţiale fireşti, cu poveşti de viaţă interesante.
Forfotă în faţa primăriei din Bârca. E coadă la Taxe şi impozite, semn că, deşi banii sunt puţini prin aceste locuri, iar locuitorii se confruntă cu o acută lipsă a locurilor de muncă, ei vin totuşi să-şi achite obligaţiile, „în proporţie de 70 la sută“, după cum ne mărturiseşte viceprimarul Marius Vilău. În comună, lucrurile s-au mişcat: 3.552 de metri de drum au fost asfaltaţi, pe 75.000 de metri s-a făcut racorduri la reţeaua de apă, canalizare există, căminul cultural a fost şi el modernizat, totul în urma unei finanţări pe proiecte europene.
O nouă grădiniţă pentru prichindeii comunei
Cu fonduri europene a fost construită şi noua grădiniţă, pe locul unui vechi imobil ce a servit în acelaşi scop pe vremea CAP-ului. Din toamnă, micuţii din Bârca vor putea deprinde tainele coloratului, poeziei şi basmelor în patru clase noi, dotate fiecare cu baie şi cu un sistem de încălzire proprii. Până la sfârşitul acestui an şcolar, copiii de grădiniţă învăţau în aceeaşi clădire cu colegii de la clasa zero, clasele primare şi o clasă gimnazială. „În schimbul întâi erau cei de la grădiniţă, clasa 0 şi clasele I, a II-a şi a III-a, iar în tura de după-amiază era o clasă a IV-a şi una a VI-a. Din toamnă, nu va mai fi nevoie să se înveţe în două ture, odată ce grădiniţa se va muta în noul imobil“, a precizat Mircea Păcurariu, directorul Liceului „Adrian Păunescu“ din Bârca.
În reparaţii se află şi liceul din localitate. Se mai repară pe ici, pe colo cu puţinii bani primiţi de la primărie. Intrăm şi noi în instituţia de învăţământ ce poartă,