Leul a câştigat aproape un punct procentual în faţa euro săptămâna trecută datorită revenirii interesului investitorilor străini pentru titlurile de stat româneşti. Cursul a intrat sub pragul de 4,4 lei/ euro pentru prima dată într-un interval de aproape două luni, iar analiştii nu exclud aprecierea în continuare a leului.
„Perspectiva pentru leu pe termen scurt este pozitivă datorită îmbunătăţirii lichidităţii. Totuşi, în absenţa calendarului de emisiuni de titluri de stat pentru august, cred că leul va stagna în jurul valorilor curente“, comentează Mihai Ţânţaru, economist al ING Bank.
Cursul este cu 3,5% sub nivelul maxim atins luna trecută, dar leul mai are de recuperat încă două puncte procentuale înainte de a reveni la nivelul de 4,3 unităţi/euro, cursul minim de anul acesta. BNR a publicat vineri un curs de 4,3886 lei/euro, uşor sub nivelul din ziua precentă, dar cu aproape un punct mai scăzut decât cel de la finalul săptămânii anterioare.
Leul a pierdut teren luna trecută după ce apetitul străinilor pentru titluri de stat a scăzut, inversându-se astfel trendul înregistrat în prima parte a anului. Leul intrase pe un trend de apreciere la începutul anului datorită interesului ridicat al străinilor pentru investiţiile în titluri de stat româneşti, ceea ce a generat o creştere vizibilă a cererii de lei pe piaţa valutară de la Bucureşti.
Dealerii şi analiştii se aşteaptă ca tot cererea de lei din partea străinilor interesaţi de titlurile emise de Ministerul Finanţelor să mişte în continuare piaţa valutară, în condiţiile în care volumele comerciale sunt reduse, iar investiţiile străine directe nu dau semne de revenire.
Aprecierea leului din ultimele săptămâni vine tocmai în contextul în care cererea de titluri româneşti a crescut, fenomen reflectat şi de randamentele în scădere plătite de Ministerul Finanţelor pentru a