Spitalul de Psihiatrie – Cronici din Schitu vrea să pună pe picioare, din august, centrul intern de ergoterapie, continuând încercările din anii trecuţi de a le oferi pacienţilor mai mult decât cazare şi tratament şi căutând în continuare soluţii pentru reintegrarea acestora în societate.
Nimic senzaţional în ultimul an, Spitalul de Psihiatrie - Cronici Schitu funcţionând în continuare cu listă de aşteptare pentru pacienţii care nu pot fi internaţi din cauza solicitărilor numeroase. Banii în plus pe care unitatea sanitară îi încasează prin contract o feresc acum de lista lungă de furnizori neplătiţi, însă neputinţa de a face mult mai mult pentru oamenii cu nevoi speciale rămâne. Organigrama modificată, e drept, face posibilă punerea la dispoziţie a doi asistenţi specializaţi pentru ergoterapie, psihologul reangajat în urma concursului din iunie, devenit coordonatorul viitorului centru, are idei noi şi caută parteneri pentru alte şi alte activităţi.
„Vrem ca de la 1 august să punem centrul de ergoterapie pe picioare. Avem psiholog angajat din iunie, infirmieri, două posturi de asistent pentru ergoterapie şi sperăm într-un parteneriat cu un ONG care să se ocupe de valorificarea produselor realizate de pacienţi”, a declarat managerul unităţii, Marius Iancu.
„Inclusiv pacienţii cu schizofrenie cronicizată pot fi integraţi în societate”
Imaginea pe care cei din exterior o au în continuare despre ce se întâmplă aici n-a suferit, din păcate, cine ştie ce adaptări. Angajaţii spitalului şi-au mai schimbat însă optica, iar mulţi dintre ei sunt conştienţi că atât de puţin lipseşte, în anumite momente ale vieţii, să treci graniţa şi să devii pacient...
„Aceşti pacienţi suferă de o boală ca oricare alta, doar că noi nu suntem educaţi să înţelegem că aşa cum urmezi medicaţia pentru o boală de inimă toată viaţa, şi cu boala psihi