Vicepreşedintele Comisiei de Afaceri Europene din Camera Deputaţilor, social-democratul Bogdan Niculescu Duvăz, a declarat atăzi că rezultatele ultimului eurobarometru indică faptul că Uniunea Europeană 'are viitor dacă va învăţa să fie pentru cetăţenii săi şi nu doar o piaţă comună'.
Potrivit deputatului, problemele economice cu care se confruntă statele europene au erodat sentimentul de apartenenţă la Uniune şi totodată au afectat imaginea UE în ochii cetăţenilor.
'Eurobarometrul arată că, dacă identitatea europeană se bazează doar pe economie, atunci oamenii se vor îndepărta de UE care a integrat sacrificiile economice mai repede ca beneficiile cetăţeneşti. Dacă temelia identităţii europene reprezintă doar o mai strânsă legătură economică şi financiară între statele membre, atunci revenim fără să vrem la un model primar de agregare a conştiinţei europene de tipul Comunitatea Cărbunelui şi Oţelului. Datele eurobarometrului ne arată că suntem într-un punct de cotitură în care, peste tot în Uniunea Europeană, problemele economice au erodat sentimentul de apartenenţă la UE: imaginea pozitivă a cetăţenilor europeni faţă de UE este în scădere continuă din 2007 în 2013. Vedem că răspunsul cetăţenilor europeni la întrebarea legată de atitudinea optimistă sau negativă în legătură cu viitorul UE este împărţit aproape în două părţi egale, 46% dintre europeni având o atitudine negativă faţă de viitorul UE, situaţie care se menţine din 2011', a explicat Niculescu Duvăz.
În opinia deputatului, una dintre problemele majore este aceea că, în acest moment, în Uniunea Europeană se promovează 'nu atât identitatea civică europeană, cât, mai mult, colaborarea economică între autorităţi publice naţionale'.
'Birocraţiile financiare şi administrative europene au promovat un model limitat de înţelegere a UE bazat pe profit, iar în criză au admis sau chiar încur