Vegetarienii trăiesc mai mult şi au o stare de sănătate mai bună decât cei care mănâncă şi carne, relevă un studiu publicat în revista de specialitate Jama Internal Medicine, preluat nu demult de către publicaţia belgiană Le Soir.
Studiul nu s-a focalizat pe orice fel de vegetarieni. Mai precis, cercetătorii au comparat rata de mortalitate a 73.308 membri ai Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea, printre care se aflau atât vegetarieni, cât şi consumatori de carne, pe o perioadă de şase ani.
Explicaţia probabilă
Pe durata studiului, s-au înregistrat cu 12% mai puţine decese în rândul vegetarienilor. Aceştia au prezentat, de asemenea, un risc de moarte prematură cu 19% mai redus decât în cazul persoanelor fără un regim alimentar special.
Evitarea consumului de carne ar fi benefică şi pentru sănătate, vegetarienii care au participat la studiu fiind mai zvelţi şi mai puţin afectaţi de boli precum diabetul sau insuficienţa renală. “În schimb, rata de cancer este egală în rândul celor două grupuri studiate”, au subliniat cercetătorii. “Explicaţia probabilă a acestor rezultate este că alimentaţia vegetariană tinde să fie mai bogată în fibre şi mai săracă în grăsimi saturate. Cu toate acestea, cercetătorii nu ştiu exact de ce ar fi mai benefic un regim alimentar pe bază de vegetale”, a susţinut dr Orlich, directorul studiului. Acesta a mai menţionat că niciunul din participanţii la studiu nu consumă mult alcool sau tutun. “Ar trebui, deci, să renunţăm la carne? Concluziile au, în orice caz, meritul de a ne face să reflectăm asupra obiceiurilor noastre alimentare”, a comentat Le Soir.
Clase de bucătărie
Conform unui sondaj de opinie realizat anul trecut de Gallup - Statele Unite cu privire la obiceiurile de consum ale americanilor, procentul credincioşilor adventişti de ziua a şaptea care sunt vegetarieni este de 41%, în timp ce, în medie,