În Nepal, cele patru zile de ceremonii desfăşurate sub numele „Jubileul de diamant al Everestului” s-au încheiat cu o gală la fostul palat regal din Katmandu în onoarea primilor doi cuceritori ai celui mai înalt vârf din lume – 8.848 m, neozeelandezul Edmund Hillary şi şerpaşul nepalez Tenzing Norgay.
Era 29 mai 1953 şi expediţia finanţată de Marea Britanie din care făceau parte a schimbat pentru totdeauna alpinismul mondial iar numele lui Hillary şi al lui Tenzing au intrat în istorie. Nepoata lui Hillary, celebrul alpinist italian Reinhold Messner, nepotul lui Norgay, Tashi Tenzing şi ultimul membru al expediţiei din 1953 încă în viaţă,Kancha Sherpa, 81 ani, au defilat pe un car tras de un cal, traversând capitala nepaleză.
La Londra, fiii celor doi aventurieri, şi ei alpinişti, Peter Hillary şi Jamling Norgay, au participat alături de regina Marii Britanii, Elisabeth a II-a, la ceremonia organizată la Royal Geographical Society. Muzeul din Aukland (Noua Zeelandă) a organizat o expoziţie pentru marcarea evenimentului. De asemenea, a fost organizată o campanie de curăţare a flancurilor Everestului, acoperite de deşeuri lăsate de alpinişti.
Lucrul cel mai important legat de expediţia din 1953 este că cei doi plecau în necunoscut, declara fiul lui Hillary, Peter. Oamenii nu ştiau ce se afla acolo sus. Nu ştiau dacă puteau rămâne conştienţi sau nu, nu ştiau dacă puteau să urce ultimul obstacol, o creastă ascuţită ca un pumnal şi să atingă ceea ce astăzi este numit „Hillary Step”. La cei 81 de ani, Kancha Sherpa îşi aminteşte de o expediţie dificilă cu final fericit, dar regretă că aventura nu a fost mai bine împărtăşită.
„Toată lumea a ştiut că Tenzing şi Hillary au urcat Everestul, dar nimeni nu a ştiut în ce măsură am lucrat dur pe tot traseul”.
Expediţia a durat două luni şi a mobilizat peste 300 de persoane pentru a transporta tone de