Peste 100 de cazuri de hepatită au fost înregistrate anul trecut în Sălaj, din care 98 au fost cazuri de hepatita A, cinci de hepatita B, patru cazuri de hepatita non ABC şi un caz de hepatită de tip C.
Hepatitele virale acute (HVA) sunt boli strict umane şi foarte contagioase produse de virusurile hepatitice, având ca trăsătură comună şi definitorie afectarea principală a ficatului în contextul îmbolnăvirii întregului organism. Se manifestă prin semne de suferinţă hepatică, de obicei cu evoluţie autolimitată, cu vindecare spontană şi imunitate specifică durabilă, dar şi cu posibilităţi, variabile după etiologie, de evoluţie persistentă şi/sau progresivă către forme cronice, ciroză sau hepatom. Sunt cunoscute mai multe virusuri cu această capacitate, dar marea majoritate a hepatitelor virale sunt produse de trei virusuri hepatice: A,B,C.
Hepatita A sau hepatita mâinilor murdare se transmite de la om la om în mod obişnuit pe cale digestivă sau „fecal-orală” şi are în marea majoritate a cazurilor evoluţie favorabilă spre vindecare. Hepatita cu virus A lasă imunitate pentru tot restul vieţii şi nu duce niciodată la hepatită cronică. În ţara noastră datorită condiţiilor precare de igienă şi nivelului de educaţie scăzut, majoritatea populaţiei la vârsta de 14-15 ani are anticorpi antihepatita A, dovadă că a trecut prin infecţie simptomatică sau asimptomatică cu virus hepatitic A. Hepatita A poate produce focare epidemice sau epidemii, mai ales la copii, fiind cunoscuta şi sub denumirea de “hepatită epidemică”.
Hepatitele B şi C se transmit : pe cale sexuală , prin relaţii sexuale neprotejate cu persoane infectate cu virusurile hepatitice B respectiv C, pe cale parenterală prin obiecte/instrumente contaminate (piercing, tatuaje, înţepări accidentale în instrumentar contaminat, utilizarea în comun a seringilor de către utilizatorii de droguri injectabi