În cadrul Spitalului Băneasa a fost realizată, pentru prima dată în România, procedura de fotocoagulare cu laser a anastomozelor placentare. Operaţia a salvat viaţa a doi fraţi, gemeni identici, aflaţi încă în uterul mamei, diagnosticaţi cu "sindrom transfuzor-transfuzat".
O situaţie rară, în care se produce transferul de sânge de la un făt la celălalt prin intermediul placentei comune, sindromul transfuzor-transfuzat a fost rezolvat, iar viaţa a doi gemeni, încă nenăscuţi, a fost salvată.
Era singura lor şansă
"Sindromul transfuzor-transfuzat este o condiţie prenatală în care gemenii identici primesc cantităţi inegale de sânge placentar, având drept rezultat dezvoltarea lor diferită. În mod normal, cu toate că au în comun aceeaşi placentă, circulaţia sangvină a fiecărui geamăn este separată. În sindromul transfuzor-transfuzat, se formează legături între vasele de sânge placentare, permiţând sângelui să circule de la un făt la altul. Dacă aceste anastomoze sunt inegale, se poate dezvolta un transfer semnificativ de sânge de la un geamăn, numit donator sau transfuzor, către celălalt geamăn, numit primitor sau transfuzat. Ca urmare, un copil va primi prea mult sânge, iar celălalt, prea puţin. Intervenţia fetală minim invazivă a fost singura şansă pentru ca ambii băieţi să supravieţuiască", explică dr. Hadi Rahimian, medic primar obstetrică-ginecologie, directorul Spitalului Băneasa, unul dintre puţinii medici din România care efectuează operaţii intrauterine.
Risc de aproape 100% să moară în uter
"Dacă sindromul transfuzor-transfuzat nu este tratat, probabilitatea ca ambii copii să moară în uter este foarte mare, de 60 până la 100%, în special când afecţiunea este prezentă la mai puţin de 20 de săptămâni de sarcină. Dacă mama este însă diagnosticată la timp, se poate efectua un tratament intrauteri