Fostele clădiri ale MAPN au devenit subiectul unui război imobiliar şi juridic. Din 2004, zeci de imobile zac părăsite şi în paragină, deşi sunt solicitate de primării.
După „modernizarea” armatei, tradusă în restructurare şi reduceri, zeci de imobile au rămas în paragină. În unele localităţi, Ministerul Apărării Naţionale a cedat imobilele administraţiilor locale, care le-a folosit în special ca şi blocuri, cămine de bătrâni ori de copii. Ceea ce s-a reuşit în alte judeţe, în Maramureş s-a dovedit imposibil.
Un astfel de transfer a blocat un mega-proiect la Moisei. Primăria dorea construcţia unui AquaPark. În urmă cu vreo doi ani, administraţia locală din Moisei a solicitat ministrului de atunci să aprobe trecerea suprafeţei de patru hectare de teren din localitatea Moisei, aflată în patrimoniul MApN-ului, în cea a Consiliului Judeţean pentru ridicarea unei baze turistice. Ministrul a promis în timpul unei vizite în Maramureş că se va gândi la acest aspect, numai că răspunsul n-a mai venit.
Într-o blocadă se află şi clădirile fostei UM 02444 din Borşa.
În 2004, o parte din patrimoniul acestei unităţi militare a fost cedat administraţiei locale. Restul imobilelor sunt părăsite şi în stare avansată de degradare. Primăria le-a solicitat, dar degeaba. Motivul? Cele două imobile sunt afectate de litigii, ca urmare a depunerii unei cereri de revendicare aflată pe rolul instanţelor de judecată. Aşa că cererea Primăriei Borşa va fi analizată doar după finalizarea proceselor. Şi în cazul în care clădirile nu vor fi retrocedate...
Fostele clădiri ale MAPN au devenit subiectul unui război imobiliar şi juridic. Din 2004, zeci de imobile zac părăsite şi în paragină, deşi sunt solicitate de primării.
După „modernizarea” armatei, tradusă în restructurare şi reduceri, zeci de imobile au răma