Pacepa susţine că încă este condamnat la moarte în România, în condiţiile în care judecătorii Curţii Supreme au casat sentinţa încă din anul 1999, la proces generalul fiind chiar reprezentat în instanţă.
Afirmaţia a fost făcută într-un interviu acordat postului de Televiziune B1TV, cu ocazia lansării noii sale cărţi „Dezinformare: Fostul spion-şef dezvăluie strategii secrete pentru subminarea libertăţii, atacarea religiei şi promovarea terorismului“. La cei aproape 84 de ani, generalul Ion Mihai Pacepa susţine că aleargă cinci kilometri pe zi, înoată, joacă tenis şi speră în recuperarea democratică a României.
De asemenea, generalul îşi mărturiseşte încă o dată regretele de a fi făcut parte din nomenclatura comunistă şi evocă imaginea idilică a României în care a copilărit, dar şi motivele care au dus la plecarea sa din ţară.
„M-am rupt însă de acea Românie în 1978, când am realizat că Ceauşescu devenise un fel de proprietar al întregii Românii, care nu mai corespundea idealurilor mele şi mi-am ajutat concetăţenii să o elibereze de un tiran. Continui să îmi ajut ţara natală cu umilele mele posibilităţi”, afirmă generalul Ion Mihai Pacepa.
Susţine însă că a ajutat România pe toată perioada exilului său. Contestatarii săi susţin însă contrariul. Atât fostul şef al Serviciului de Informaţii Externe, Ioan Talpeş, cât şi istoricul Larry Watts, sunt de părere că acţiunile generalului defector ar fi prejudiciat imaginea României.
Talpeş: Din cauza lui, România a devenit mai rea decât Reichul
Acesta este însă contrazis de fostul şef al Serviciului de Informaţii Externe Ioan Talpeş, care susţine din nou că cea mai mare vină a lui Pacepa este aceea că a refuzat sistematic să ajute România, nu în timpul lui Ceauşescu, ci după căderea regimului.
După 1989, şi Pacepa ar fi putut să susţină lucrurile pe care încercam să le construim.