În luna august, perioadă în care în fiecare an vin acasă în concediu moldovenii care muncesc în străinătate, oferta de valută de pe piaţa locală este în creştere, fenomen ce poate afecta cursul valutar.
Pentru a evita schimbările bruşte ale cursului, dar şi pentru consolidarea rezervelor valutare ale ţării, Banca Naţională a Moldovei intervine de obicei în piaţa valutară în această perioadă pentru a absorbi surplusul de valută existent, dacă cererea de valută din partea agenţilor economici nu este suficientă.
În verile trecute, afluxul de valută provenit de la muncitorii din străinătate a dus întărirea temporară a monedei locale şi la scăderea cursurilor pentru euro şi dolar. Însă, precizează BNM, cursul de schimb al leului nu ţine doar de oferta de valută din piaţă, ci are legătură directă şi cu evoluţia pieţelor internaţionale.
Euro mai puternic, preţuri mai mari
Cum majoritatea tranzacţiilor valutare în numerar din R. Moldova sunt în euro, iar moneda europeană a început să-şi revină din şocul cauzat de criza economică din regiune, leul moldovenesc şi-a pierdut din valoare de la începutul anului încoace. ”Republica Moldova are o economie deschisă şi orice fluctuaţie a cursului valutar influenţează direct economia”, spune expertul economic Ion Tornea.
Conform acestuia, majoritatea mărfurilor din republică provin din import, iar jumătate dintre acestea sunt achitate în euro. Întărirea monedei europene conduce, astfel, la majorarea preţurilor la comercianţi. Tornea crede că în luna care urmează nu vor fi devieri prea mari ale cursului de schimb al principalelor valute, deşi unele efecte ale sumelor foarte mari de bani care sunt aduse în ţară se vor simţi totuşi.