Ieri, preşedintele Colegiului Judeţean al Medicilor Hunedoara, Mircea Artean, a declarat că, după consultarea majorităţii unităţilor sanitare şi a medicilor din judeţ, programul de acţiuni revendicative propus de Consiliul Naţional al Colegiului Medicilor din România va fi pus în practică. Acest program prevede mai multe acţiuni ce se vor desfăşura până la sfârşitul acestui an.
Luna trecută, Consiliul Naţional al Colegiului Medicilor din România s-a reunit pentru a analiza situaţia personalului din sistemul de sănătate şi a constatat că, deşi există o relaţie de colaborare cu Ministerul Sănătăţii, iniţiativele luate în vederea îmbunătăţirii situaţiei nu au fost puse în practică din cauza blocajelor de la nivel executiv şi legislativ.
Astfel, consiliul naţional solicita un dialog real şi o dezbatere privind deblocarea posturilor în sistemul sanitar, excluderea din categoria de bugetari a medicilor, precizarea în mod expres că medicul nu este funcţionar public şi nici echivalent a acestuia, majorarea veniturilor medicilor astfel încât venitul minim al unui medic (rezident) să fie echivalent cu trei salarii medii pe economie, condiţii de muncă decente pentru medici pentru a putea asigura un act medical de calitate şi implicit siguranţa pacientului, necondiţionarea calităţii de membru al Colegiului Medicilor din România de încheierea asigurării de malpraxis, renunţarea la blamarea medicilor şi respect din partea decidenţilor, precum şi reducerea birocraţiei şi simplificarea documentelor medicale în relaţia medic-pacient.
Tot în luna iunie a fost votat şi un calendar al acţiunilor de protest în condiţiile în care solicitările nu îşi vor găsi rezolvare.
Potrivit reprezentanţilor Colegiului Judeţean al Medicilor Hunedoara, în luna august, vor fi organizate adunări de analiză şi protest privind starea sistemului de sănătate la nivel ju