Consiliul Consultativ al Olimpiadei Internaţionale de Matematică a încredinţat României organizarea ediţiei din anul 2018 a competiţiei pentru cei mai buni tineri matematicieni. Va fi pentru a şasea oară când ţara noastră va organiza acest concurs, după ediţiile din anii 1959 (Braşov), 1960 (Sinaia), 1969, 1978 şi 1999 (toate trei, la Bucureşti).
România are o lungă tradiţie în organizarea Olimpiadei Internaţionale de Matematică, ţara noastră găzduind, în 1959, prima ediţie, se arată într-un comunicat al Ministerului Educaţiei.
De asemenea, România se numără printre fondatorii competiţiei, alături de Bulgaria, Cehoslovacia, Polonia, fosta Republica Democrată Germană, Ungaria şi fosta URSS. România şi Bulgaria deţin şi recordul de prezenţe (54), participând practic la toate ediţiile olimpiadei. În palmaresul participării ţării noastre la Olimpiada Internaţională de Matematică sunt 269 de medalii (73 de medalii de aur, 124 de medalii de argint, 96 de medalii de bronz şi 3 menţiuni).
Olimpicii români la matematică au cucerit şase medalii, anul acesta
Elevii români au cucerit trei medalii de argint şi trei de bronz la cea de-a 54-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Matematică, care s-a desfăşurat în perioada 18 - 27 iulie, în localitatea columbiană Santa Maria, se arată într-un comunicat al Ministerului Educaţiei.
O medalie de argint îi aparţine unui multiplu medaliat la concursurile regionale şi internaţionale de matematică, Omer Cerrahoglu, elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional "Gheorghe Şincai" din Baia Mare. Este a cincea distincţie obţinută de olimpic în această competiţie, el fiind medaliat la fiecare participare din 2009 până în prezent şi având în palmares două medalii de aur şi trei de argint.
Ceilalţi doi laureaţi cu argint sunt Ştefan Spătaru, care a câştigat o medalie de bronz la ediţia precedentă, şi Marius-Ioan Bo