Monarhia este din ce în ce mai apreciată în România. Conform unui sondaj realizat de INSCOP, la comanda ziarului Adevărul, dacă s-ar organiza un referendum pentru schimbarea formei de guvernământ din republică în monarhie constituţională, 27 % dintre români ar vota pentru.
În condiţiile în care, trebuie s-o spunem, 41 % ar vota pentru republică. Procentele sunt, însă, spectaculoase, gândindu-ne la cum era de fugărit regele imediat după revoluţie, când încerca să aterizeze în ţară. Iar şi mai spectaculos este faptul că foarte mulţi dintre cei care vor monarhie sunt tineri.
Explicaţiile acestui fenomen sunt destul de simple şi nu trebuie să fii neapărat sociolog ca să le intuieşti. În primul rând, e vorba despre sursele de informare. Mult mai diversificate azi decât în anii 90. Tinerii zilelor noastre nu mai învaţă din manualele comuniste cum regele Mihai a fugit din ţară cu nu ştiu câte vagoane de tren pline cu bogăţii. Sondajul INSCOP ne spune că 41 % dintre români nu cred că regele a plecat cu bagajele burduşite cu comori, în timp ce doar 25 % mai cred asta. Astfel, motivul principal pentru care monarhia era înjurată imediat după 1989 tinde să dispară.
În al doilea rând, în condiţiile în care încrederea în actuala clasă politică se îndreaptă triumfal spre zero, oamenii caută personaje care să le dea cât de cât speranţă. Regele Mihai este un astfel de personaj. Neimplicat în scandaluri, nebănuit de corupţie, regele pare un reper pentru un popor în căutare de lideri. Vă amintiţi cât de apreciat a fost discursul său din Parlament ? A fost primul discurs de după revoluţie în care ni s-a transmis nouă, românilor, că nu suntem ultimul popor de pe planetă. Tinerii, mai ales, au nevoie de astfel de discursuri, au nevoie să le insufle cineva încredere în propriile forţe. Din păcate, însă, pentru Casa Regală, regele Mihai are o vârstă înaintată. Iar în umbra