Doar 3% din totalul pacienţilor cu hepatită C primesc anul acesta tratament subvenţionat integral de la stat. Pentru ceilalţi, preţul doctoriilor salvatoare variază între 117.908 şi 173.092 de lei
Din cei aproximativ 10.000 de moldoveni bolnavi de hepatita C, numai 300 beneficiază în acest an de tratamentul gratuit asigurat de Ministerului Sănătăţii. Restul sunt nevoiţi să şi-l procure singuri, la preţuri foarte mari, sau să aştepte pentru a fi incluşi la anul în lista „privilegiaţilor“.
Este şi cazul lui Denis Maruga, un tânăr din Chişinău care, deşi suferă de mai mulţi ani de această boală, nu-şi poate cumpăra doctoriile necesare. „De zece ani am fost diagnosticat cu hepatita C. Nu am luat niciodată tratamentul fiindcă nu mi-l pot permite. 48 de fiole de Pegasys mă costă mii de euro“, a spus tânărul, unul dintre organizatorii protestului de săptămâna trecută din faţa sediului companiei farmaceutice elveţiene Hoffman-La Roche Ltd., singurul producător de medicamente care are dreptul să vândă în ţara noastră doctoria destinată adulţilor bolnavi de hepatita C. Potrivit catalogului de preţuri al Agenţiei Medicamentului, costul unei singure injecţii e de 2.311 lei sau 146 de euro, ceea ce duce contravaloarea unui tratament complet, cu 48 de fiole, la 7.008 euro.
SELECŢIE PENTRU CEI TRATAŢI GRATUIT
Singurii care nu plătesc sunt pacienţii incluşi în listele de aşteptare întocmite de Spitalul Republican şi Spitalul de Boli Infecţioase „Toma Ciorbă“ din Capitală. „Avem 1.500 de pacienţi în lista de aşteptare pentru a primi preparatul prin Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM), în funcţie de cum le vine rândul.
Sunt admişi cetăţenii moldoveni, asiguraţi de CNAM, în funcţie de concentraţia virală de hepatita C şi de rezultatul testului de anticorpi pentru această boală“, ne-a spus medicul infecţionist Ludmila Simonov, vicedirector me