Ministrul agriculturii, Daniel Constantin, a declarat duminică seara la un post de televiziune că, dacă Fondul Monetar Internaţional va fi de acord, începând de la 1 septembrie a.c, TVA la produsele de panificaţie se va reduce, de la 24% la 9%, însă nu la toate produsele.
"Dar, nu la toate produsele se va reduce TVA, adică, nu şi la cele proaspete, gen cozonac, chec, ci doar la pâine, la covrigi, la minibaghete etc", a spus Constantin
Pe de altă parte, Constantin a spus că vor fi şi unele măsuri suplimentare pe care Guvernul le va lua, în paralel cu reducerea TVA la Pâine.
“Eu o să propun înfiinţarea unui comitet care să monitorizeze aplicarea acestei măsuri, de combatere a evaziunii fiscale, pentru că trebuie să venim cu un control mult mai aspru. Este o măsură fiscală pe care o negociază colegii mei, dar care are un impact extraordinar asupra agriculturii şi a preţului final cu care se comercializează aceste produse. De succesul acestei măsuri depinde extinderea TVA redusă, în 2014, de la 1 ianuarie sau 1 iunie, vom vedea, şi la alte produse", a spus ministrul agriculturii, precizând că, în prezent, evaziunea fiscală din domeniul panificaţiei este prezentată, "cu indulgenţă, la 67%, dar sunt statistici care indică şi un nivel de 80%".
Citiţi şi: “Încă nu avem acordul FMI pentru TVA de 9% la pâine”
Oficialul MADR a ţinut să arate că în întreaga Uniune Europeană există o preocupare pentru a oferi consumatorilor produse de larg consum la un preţ accesibil şi că mai mult de jumătate dintre statele membre UE au TVA diferenţiată la pâine, aceasta fiind de 5% în Anglia, Cehia, Polonia, Cipru, Lituania, Germania, de 5,5% în Franţa etc.
Constantin a menţionat şi alte beneficii ale reducerii TVA, inclusiv în zona socială, în condiţiile în care, în prezent, sunt multe societăţi corecte, care plătesc