Mulţi investitori şi-au întors privirea către diamante, după ce, în vara acestui an, preţul aurului a înregistrat scăderi drastice de peste 37%, de la 1909 dolari uncia în august 2011, până la 1200 de dolari în primăvara lui 2013. Diamantele sunt activele cu valoarea cea mai concentrată din lume şi, totodată, o importantă sursă de lichiditate. Spre deosebire de aur, diamantele sunt de 1000 de ori mai rare, fapt care le adaugă valoare, pe lângă avantajul unei greutăţi scăzute care le face uşor de depozitat şi de transportat.
În timp ce aproximativ 40% din piaţa aurului este dominată de speculanţi, doar aproximativ 1% din piaţa de diamant este formată din activităţi speculative. Astfel, valoarea lor neatinsă de schimbări legislative sau economice şi nici de volatilitatea pieţelor speculative face din diamante - chiar şi în timp de recesiune - o sursă sigură de investiţie pe termen lung, informează un comunicat de presă al A.David Gallery.
Popularitatea diamantelor a crescut constant începând cu secolul 19, ca urmare a perfecţionării modalităţilor de tranzacţionare a acestora, însă absenţa îndelungată a reglementărilor economice - financiare în domeniu, lipsa unui sistem clar şi unanim implementat de stabilire a preţului, monopolul îndelungat în domeniul exploatării şi tranzacţionării de diamante deţinut până de curând (aproximativ până în anul 2000) de către concernul DE BEERS sunt factori care au împiedicat ascensiunea acestor pietre preţioase în topul popularităţii soluţiilor de investiţii viabile, unde aurul, spre exemplu, deţinea până nu demult locul privilegiat.
Motivul pentru care diamantele sunt bunuri de lux valoroase şi rare este acela că furnizarea acestora este limitată de extracţia tot mai dificilă. Chiar şi aşa, în ultima perioadă s-au înregistrat creşteri de la an la an în ceea ce priveşte investiţiile în diamante, astfel încât preţuril