Un monument numit de intelectuali drept ”excepțional” ascuns de secolul trecut într-un cimitir oarecare din oraș, agită spiritele în UDMR după ce s-a aflat că acesta va fi așezat în centrul unei piețe din apropierea centrului. Motivul e incredibil: în varianta sa originală, românii erau sculptați frumos pe monument iar ungurii aveau figuri hidoase.
”Coloana Fidelității” a fost dăruită în 1853 Timișoarei de către împăratul Francisc Iosif I ca semn al recunoștinței sale pentru rezistența manifestată în timpul Revoluției și luptei pentru libertate din 1848 - 1849. Statuia a ajuns într-un cimitir din Timișoara datorită presiunii minorității maghiare. ”Presupunem că sunteți informat despre faptul că în forma sa originală, monumentul preamărea prin mai multe figuri alegorice devotamentul populației orașului față de casa de Habsburg, iar revoluționarii maghiari erau reprezentați de personaje hidoase. De asemenea, cu siguranță aveți cunoștință despre faptul că la insistențele populației maghiare a orașului, în 1855, figurile monstruoase au fost îndepărtate, iar în 1936, autoritățile române din acel timp au mutat monumentul în cimitirul din Calea Lipovei” – explică liderii UDMR care acum îi cer primarului Nicolae Robu să uite planul privind mutarea statuii.
Reprezentanții UDMR spun că aduceresa ”Coloanei Fidelității” în oraș ”reînvie idei și principii depășite, de asemenea, lezează demnitatea maghiarilor din oraș, din județ, din regiune și din întreaga Românie”.
Coloana urmează să fie montată în chiar centrul Pieței Bălcescudin Timișoara care marți dimineață intră în reorganizare. Primarul Nicolae Robu a anunțat încă din septembrie anul trecut aducerea monumentului. ”Eu am fost uimit când am aflat că un asemenea monument este în cimitir. Vă spun sincer, eu, ca timişorean, nici nu am ştiut de el. Am cerut găsirea unei locaţii unde să poată fi mutat c