Guvernul Ponta 2 a emis de la începutul anului până în prezent cu 50% mai multe ordonanţe de urgenţă decât au adoptat trei guverne la un loc – Boc, Ungureanu şi Ponta 1 – în aceeaşi perioadă a anului trecut.
Premierul Victor Ponta guvernează ca şi predecesorii săi prin ordonanţe de urgenţă, în ciuda faptului că a promis înainte de a veni la guvernare să renunţe la o astfel de manieră de legiferare, iar guvernul său de bucură de o susţinere parlamentară zdrobitoare – peste 70% din Legislativ.
De la începutul anului, de la Palatul Victoria au plecat spre Monitorul Oficial 53 de ordonanţe de urgenţă, comparativ cu 37 de ordonanţe de urgenţă emise până la sfârşitul lui iulie anul trecut. Numărul de ordonanţe guvernamentale, în aceeaşi perioadă, a rămas constant.
„Emiterea ordonanţelor semnifică un dispreţ faţă de Parlament, cu atât mai mult cu cât ai 70% (susţinere a guvernului în Parlament - n.red.) şi nu mai e teama ca pe vremea lui Emil Boc, care tot timpul clama lipsa de susţinere parlamentară. Deciziile se iau la partid, iar când ajunge ordonanţa la Parlament, nimeni nu îndrăzneşte să modifice ceea ce hotărăşte guvernul, indiferent că e un lucru bun sau prost, nu se acceptă acest lucru pentru că tot ce face guvernul e sfânt”, a declarat pentru ZF Adrian Moraru, director adjunct al Institutului pentru Politici Publice (IPP).
„Pe zi ce trece pierdem ideea de Legislativ ca organism de control al Executivului”, a adăugat Moraru.
Pe tot parcursul anului trecut, guvernul a emis în total 95 de ordonanţe de urgenţă, inclusiv şapte pe durata vacanţei parlamentare, între 1 iulie şi 31 august.
Printre ordonanţele de urgenţă emise pe durata vacanţei parlamentare anul trecut se numără modificări la legile care guvernează organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale sau organizarea şi desfăşurarea referendumului. Tot pe durata vacan