Guvernul pare ca vrea sa sustina creditarea in moneda nationala, in conditiile in care ar putea suplimenta fondul pentru programul Prima Casa cu 1 miliard de lei. Astfel, vor fi stimulate imprumuturile in lei, ceea ce unele banci au inceput sa faca de mai multe luni.
Chiar daca, in prezent, costul unui credit in lei este mai mare decat unul in euro, bancile le recomanda romanilor sa se imprumute in moneda in care sunt platiti pentru a evita riscul schimbului valutar, cu toata de cei mai multi clienti bancari optau pentru moneda europeana.
Potrivit Ancai Bidian, CEO-ul brokerului de credite Kiwi Finance, pentru un credit de 50.000 euro sau echivalentul in lei, avem o diferenta la rata de 36% in defavoarea monedei nationale. Astfel, rata lunara in lei este mai mare cu circa 300 de lei comparativ cu cea de la un credit in euro.
Pana in prezent, mai putin de 10% din totalul creditelor Prima Casa au fost acordate in lei, majoritatea romanilor optand pentru moneda europeana.
Totusi, se asteapta o scadere a dobanzilor dupa ce Banca Nationala a Romaniei (BNR) a redus dobanda cheie la 5%.
Mai multe banci si-au epuizat plafonul anterior pentru programul Prima Casa. De acum, acestea trebuie sa se axeze doar pe creditarea in lei la primirea noului fond. Celelalte, care inca mai au bani pentru imprumuturi, vor continua sa ofere credite si in euro pana la epuizarea plafonului.
„In prezent, fondurile disponibile pentru accesarea creditelor oferite de CEC Bank in cadrul programului Prima Casa acopera cererile deja inregistrate si aflate in diverse stadii de analiza. Clientii nostri pot accesa in continuare creditele pentru investitii imobiliare, in lei si euro, aflate in oferta bancii”, au declarat pentru DailyBusiness.ro reprezentantii CEC Bank.
Potrivit acestora, in conditiile alocarii unui nou plafon