Cei 1025 de ani de la creştinarea Rusiei kievene, care au fost celebraţi la sfârşitul săptămânii trecute, au fost nu doar un prilej de sărbătoare a lumii slave, dar şi pentru insinuarea unor subiecte de pe agenda politică actuală a zonei ex-sovietice în discursurile de la evenimente.
Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a fost invitat, alături de Vladimir Putin şi de preşedintele sârb Tomislav Nikolic, la festivităţile organizate cu acest prilej în prima capitală istorică a slavilor de est, la Kiev, de către şeful statului ucrainean. Cu acest prilej, preşedintele moldovean a avut o întâlnire oficială cu omologul său ucrainean.
În cadrul acestor discuţii a fost abordată şi tema frontierelor de stat dintre cele două ţări, unul dintre subiectele încă nerezolvate între cele două ţări după desfiinţarea URSS. Conform declaraţiei celor doi oficiali, acest subiect, al demarcării graniţelor naţionale, va fi rezolvat în termen de câteva luni. Reprezentanţii celor două state ale Parteneriatului Estic al UE care urmează să facă paşi mari înspre integrarea europeană, cu ocazia summit-ului de la Vilnius, au mai discutat despre colaborări în domeniul energetic şi ecologic. Un alt subiect atins a fost cel al proprietăţilor moldoveneşti de pe teritoriul Ucrainei. Nicolae Timofti a profitat de prezenţa sa în ţara vecină pentru a vizita câteva importante lăcaşe de cult, printre care şi mănăstirea Goloseevo, înfiinţată de mitropolitul Petru Movilă în sec XVII, la Kiev.
Rusia cere Ucrainei să renunţe la UE
Având în vedere apropierea cu paşi iuţi a Ucrainei de Uniunea Europeană, proces ce va culmina cu semnarea tratatului de asociere al Kievului cu spaţiul comunitar la summit-ul Parteneriatului Estic, din noiembrie, de la Vilnius, preşedintele rus Vladimir Putin, invitat la eveniment, nu a putut trece fără comentarii peste acest moment. Liderul de la Kreml