Executivul a obţinut ieri avizul FMI pentru reducerea taxei pe valoarea adăugată în domeniul panifi caţiei. Rămâne de văzut dacă măsura va reduce evaziunea Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Premierul Victor Ponta a anunţat ieri că Guvernul va adopta în şedinţa de astăzi, prin ordonanţă simplă, reducerea TVA la pâine, de la 24 la 9%, de la 1 septembrie. Măsura se va aplica numai pe lanţul de producţie al pâinii, impactul bugetar va fi de circa 100 de milioane de lei, iar „gaura” din buget va fi acoperită de introducerea unor accize pe produsele de lux, cum sunt bijuteriile, şi majorarea accizelor la alcool, a mai spus premierul. Potrivit ministrului de Finanţe Daniel Chiţoiu, obiectivul măsurii nu este acela de a reduce imediat preţul la pâine, ci de a scădea evaziunea din domeniul panificaţiei, care este în prezent de circa 80%.
O vizită cu noroc
În vizitele anterioare ale FMI, Guvernul a abordat de fiecare dată, fără succes, tema reducerii TVA la pâine. De altfel, iniţiativa aplicării unei taxe pe valoarea adăugată reduse la produsele de bază a aparţinut mai întâi guvernării Năstase, în 2003, dar şi atunci, FMI, cu care România derula un program stand-by, a respins propunerea.
Una din cauzele refuzurilor recente ale FMI a fost aceea că nu exista un calcul al impactului bugetar al măsurii. În plus, Erik de Vijer, fostul şeful delegaţiei FMI în România, a spus că o scădere de taxe nu va conduce la reducerea evaziunii. Evoluţia relativ bună la nivelul încasărilor bugetare, în primele şase luni, uşoara scădere a deficitului bugetar este posibil să fi jucat un rol determinant în decizia de astăzi a FMI.
Exemplul grecesc
Pe de altă parte, creditorii internaţionali se pare că au schimbat foaia austerităţii cu statele în care derulează programe de asistenţă şi au adoptat formule care promit să încurajeze creşterea economică. La jumătatea acestei luni,