Fiecare pas catre succes porneste de la o idee buna. Problema este ca ideile bune vin greu sau nu stii nici macar cand vin. Un business nu poate sta doar cu ideea de inceput si este nevoie de fiecare farama de creativitate pentru a-l mentine. Ca antreprenor, mai ales cand este atat de dificil in timpurile actuale, e posibil sa pici intr-una dintre capcanele propriului tau succes, spune Madi Radulescu, fondatoarea companiei de consultanta de management MMM Consulting.
In parcursul meu prin 20 ani de antreprenoriat am cunoscut unele dintre aceste capcane. Pe altele le-am vazut cum capata viata si cuprind cunostinte sau oameni de afaceri de succes din jurul meu, care au fost pe culmi si care apoi au trecut prin perioade grele. De multe ori, agonia si extazul afacerii noastre nu au legatura cu piata, cu criza… au legatura cu fondatorul, cu antreprenorul, cu modul sau de gandire, cu echilibrul sau.
1. Lipsa perspectivelor multiple
Succesul este un drum lung si adeseori anevoios. Iti descoperi reteta care te-a condus acolo unde ti-ai dorit si vei cauta permanent o rationalizare si justificare a ceea ce ai facut, a felului in care ai procedat. Vei da actiunile tale ca exemplu personal si vei avea marea tentatie de a refuza orice fel de perspectiva care nu corespunde, care nu valideaza reteta ta. Unii te vor considera arogant, altii rigid, unii lipsit de deschidere. Nici nu conteaza prea mult. Astazi, trasatura principala a mediului de afaceri este ambiguitatea si incertitudinea pe care o creeaza aceasta. Capacitatea antreprenorului de a fi permeabil la ideile si perspectivele altora il va salva in multe situatii de la utilizarea unor metode de lucru si de relationare, de a face lucrurile valabile acum 3-5 ani si chestionabile azi.
2. Lipsa de indrazneala
Prudenta si cumpatarea pot fi doua caracteristici de mare pret in conditiile in care rel