24 octombrie 1929. „Joia neagră”. La Bursa de pe Wall Street, aproape 13 milioane de acţiuni sunt scoase la vânzare. Preţul lor trece însă brusc şi inexplicabil de la trendul crescător la cel descrescător: pe rând, se sparg bulele speculative!
În numai câteva ceasuri, agitaţia şi tensiunea capătă dimensiuni apocaliptice. Toţi se grăbesc să vândă, iar valoarea acţiunilor se prăbuşeşte continuu. Brokerii ies pe străzi cu ochii injectaţi şi îşi sfâşie hainele, ţipând ca nebunii. Nimeni nu mai ascultă, toată lumea vociferează. Panica e totală. „Tzunami-ul” loveşte şi alte burse de valori.
30 de milioane de dolari se evaporă
27 octombrie. Sunt tranzacţionate peste 16 milioane de acţiuni, iar preţul lor se află în declin constant. Un consorţiu alcătuit din şase bancheri încearcă să oprească prăpădul, cumpărând acţiuni la un curs superior decât cel ofertat. 28 octombrie. „Lunea neagră”. Prăbuşirea nu mai poate mai poată fi stăvilită. 29 octombrie. „Marţea neagră”.
Cea mai crâncenă zi din întreaga istorie bursieră a SUA. Cu disperare, se vând în pierdere 16, 5 milioane de acţiuni, tranzacţie care anulează întreaga creştere bursieră din 1929. Până la jumătatea lui noiembrie, de pe bursă s-au volatilizat peste 30 de milioane de dolari. Mai mult decât datoria publică a SUA ! O sumă care se apropie de totalul cheltuielilor ţării în primul război mondial!
Dezastrul a persistat, zi de zi, vreme de o lună. După trei ani de la aceste evenimente, indicele Dow Jones înregistrează o scădere de 89%. Abia peste un sfert de secol, va reuşi să depăşească maximul atins înaintea crizei. Crahul este urmat de o lungă depresiune economică, care devastează America. La începutul anului 1930, preşedintele F.D. Roosevelt, făcând apel la patriotismul americanilor, cere mobilizare generală şi propune „New Deal”- un set de măsuri concrete pentru redresare.
În 6 martie 1