O iniţiativă inedită, promovată de organizaţii din 15 ţări membre UE, prevede ca fiecare cetăţean al Uniunii să aibă garantat un venit minim din care să-şi asigure existenţa fără a munci sau a îndeplini alte îndatoriri faţă de comunitate. Iniţiativa se numeşte „Unconditional Basic Income“ (UBI) şi trebuie susţinută prin strângerea a un milion de voturi până în ianuarie 2014.
Este vorba despre o anumită sumă de bani pe care ar urma să o încaseze fiecare locuitor al unui stat membru UE, potrivit unei propuneri înaintate de cetăţeni din 15 ţări - Austria, Belgia, Danemarca, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Polonia, Slovacia, Slovenia, Spania, Marea Britanie.
Ce vor petiţionarii
Iniţiatorii demersului solicită un text de lege care să stipuleze că „fiecare persoană, indiferent de vârstă, strămoşi, loc de domiciliu sau de rezidenţă, profesie etc. va avea dreptul să primească o alocaţie“. Banii urmează să fie acordaţi necondiţionat.
„Noi privim venitul de bază ca pe un drept al omului care nu trebuie să depindă de nici o precondiţie sau obligaţie de a avea salariu plătit, de a fi integrat în serviciul public sau de a se comporta potrivit cu rolurile tradiţionale de gen. Venitul de bază nu va fi condiţionat de alte venituri, economii sau proprietăţi“, afirmă iniţiatorii demersului.
Ce sumă ar primi fiecare român
Cât de mare trebuie să fie suma la care fiecare european va avea dreptul fără să mişte un deget?
„Venitul net minim al fiecărui cetăţean trebuie să se afle peste nivelul de sărăcie potrivit standardelor UE, care corespunde cu 60% din aşa-numitul venit echivalent median naţional. În special în ţările în care majoritatea oamenilor au un venit mic, deci unde venitul median naţional este scăzut, trebuie să se folosească un standard alternativ (de exemplu, coşul cu cumpărătu