Peste 100 de persoane se înghesuie zilnic la Serviciul de Înmatriculări Bistriţa-Năsăud, pentru a cere înmatricularea maşinilor pe baza unui act de partaj voluntar autentificat de un notar, procedură prin care evită plata timbrului de mediu, înregistrându-se peste 1.000 de astfel de cazuri.
Comisarul şef Dumitru Creţa, şeful Serviciului Public Comunitar de Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Bistriţa-Năsăud, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că până acum s-a solicitat înmatricularea a peste 1.000 de autoturisme prin această metodă, transmite corespondentul MEDIAFAX.
El a explicat că, faţă de celelalte legi prin care statul încasa taxa de primă înmatriculare ori taxa de poluare, OUG nr. 9/2013 aduce câteva excepţii în plus de la plata timbrului de mediu inclusiv cea de la art. 8, lit. f, unde se menţionează că vehiculele dobândite prin partaj sunt scutite de la plata timbrului de mediu.
Astfel, în locul unui contract de vânzare-cumpărare sau al unei facturi de achiziţie, cei care apelează la metoda partajului voluntar vin la Serviciul Public Comunitar de Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Bistriţa-Năsăud cu un act de partaj voluntar autentificat la notar pentru a justifica dobândirea bunului, respectiv a maşinii.
"Prin OUG nr. 9/2013 a Guvernului se permite înmatricularea vehiculelor dobândite prin partajul voluntar între două persoane. Pot fi soţ şi soţie sau alte persoane care dobândesc un bun comun. Prin actul notarial de partaj, unul renunţă la cota parte ce i se cuvine, după care întocmeşte dosarul cu documentele de înmatriculare la fel ca la orice alt autoturism şi noi primim dosarele. Nu se face specificaţie în actul respectiv, la articolul 8, litera f, dacă e partaj voluntar sau ca urmare a unei hotărâri judecătoreşti şi atunci în interpretarea strict actuală a OUG şi a dispo