Asociaţia Brokerilor critică iniţiativa Ministerului Economiei de listare duală a 15% din acţiunile Romgaz Mediaş la Bucureşti şi Varşovia sau Londra, deşi autorităţile au motivat că Bursa de Valori Bucureşti este prea mică pentru ca statul să atragă 600 milioane euro.
Şeful Direcţiei de privatizare din Departamentul Energie al Ministerului Economiei, Gabriel Dumitraşcu, a declarat săptămâna trecută că Ministerul vrea să obţină 600 milioane euro din vânzarea pe bursă a 15% din acţiunile Romgaz, în noiembrie, şi ia în calcul o listare duală, la Bucureşti şi Varşovia sau Londra, întrucât Bursa de la Bucureşti este prea mică pentru a asigura aceşti bani.
Dumitraşcu a adăugat că listarea Romgaz la Varşovia ar avea avantaje pentru că piaţa de capital poloneză este "interesantă, ajunsă la maturitate şi efervescentă", dar şi dezavantajul apropierii geografice de Bucureşti. Totuşi, Dumitraşcu apreciază că Romgaz ar putea să intre în indicele bursei de la Varşovia şi astfel ar avea vizibilitate."
"Declaraţia menţionată ilustreză absenţa unei viziuni de dezvoltare a economiei româneşti pe termen lung, singurul obiectiv fiind realizarea unor câştiguri imediate pentru statul român prin procesul de privatizare", potrivit unui comunicat al Asociaţiei transmis, luni, agenţiei MEDIAFAX.
Brokerii susţin că dezvolatarea pieţei de capital autohtone şi atragerea unor investitori instituţionali mari depind tocmai de listarea la Bursa de Valori Bucureşti a unor pachete de acţiuni pe care statul le deţine la companiile mari din domeniul energiei, listări care ar trebui să urmeze o strategie coerentă şi să respecte calendarul anunţat.
"Rezultatul recent al ofertei secundare Transelectrica arată că se pot face privatizări de succes şi la Bursa de Valori Bucureşti. Desigur că reuşita unei oferte publice depinde însă, în mare măsură, de modul în care e