Putine lucruri intrec in stralucire si unicitate diamantele, care au constituit din cele mai vechi timpuri o fascinatie nestirbita si o sursa inepuizabila de povesti si pasiuni. Dincolo de legende insa, aceste pietre pretioase sunt din ce in ce mai mult privite sub aspectul lor concret de valori importante cu un important potential investitional.
Dupa ce pretul aurului a inregistrat in primavara acestui an cea mai mare scadere din 1980 si pana in prezent, raritatea, perenitatea si frumusetea diamantelor au facut din acestea una dintre cele mai bune solutii pentru a investi in viitor.
Motivul pentru care diamantele sunt bunuri de lux valoroase si rare este acela ca furnizarea acestora este limitata de extractia tot mai dificila. Chiar si asa, in ultima perioada s-au inregistrat cresteri de la an la an in ceea ce priveste investitiile in diamante, astfel incat preturile acestora s-au majorat proportional, in medie cu 15% pe an, din 1959 si pana astazi.
„Se estimeaza ca noi exploatari miniere in domeniul diamantelor sunt foarte putin probabil de a fie operabile intr-un timp scurt din cauza procesului indelungat de punere in functiune a unui asemenea proiect (mai mult de 13 ani de la descoperirea unui zacamant si pana la demararea productiei propriu-zise). Astfel, studii recente preconizeaza o crestere a cererii de diamante cu 7% pana in anul 2020, in timp ce oferta se anticipeaza ca nu va creste cu mai mult de 3%”, explica Arie Darie, proprietarul A.David Gallery.
Toate aceste argumente intaresc convingerea in sporirea valorii diamantelor pe viitor si in consolidarea pozitiei lor intre preferintele investitorilor.
Diamantele – masura de protectie financiara
In ultimii 20 de ani, pretul mediu al unui carat de diamant a crescut de peste 10 ori si inca isi continua ascensiunea, fapt care incurajeaza pariul