Nu există timişean care nu a gustat vreodată lubeniţa de Gottlob. Este acea lubeniţă dulce, care ţi se topeşte în gură şi de care nu te poţi sătura. Gottlobul este o comună cu oameni harnici dintotdeauna, de pe vremea când localitatea era colonizată de germani şi până în zilele noastre. În ultimul timp, principalul atu al localităţii aflate la 55 de km de Timişoara este LUBENIŢA.
La Gottlob nu există zi de odihnă. Mai ales în această perioadă a anului. Astfel, chiar duminică l-am găsit “pe teren” pe viceprimarul Cristi Cerba. Acesta lucra împreună cu familia sa la producţia 2013. “Este mult de muncă, nu este chiar aşa de uşor să produci cea mai cunoscută marcă de lubeniţă din Vestul ţării. Dar ne face plăcere să ducem tradiţia mai departe, chiar dacă şi sacrificiul este pe măsură. În Gottlob avem peste 200 de hectare însămânţate cu lubeniţă. Ne ajută şi pământul care este ideal pentru a dezvolta acest gustos fruct. Pe un hectar semănat cu sămânţă de Olanda se pot scoate şi 40 de tone de lubeniţă, iar pe un hectar cu sămânţă de Grecia, până la 80 de tone. Nu este deloc uşor să ai grijă de tot acest proces, de la arat, semănat, stropit, îngrijit până la recoltă, dar după cum spuneam, suntem mândri să ducem tradiţia mai departe”, ne-a spus Cerba.
Şi pentru că lubeniţa din Gottlob este cunoscută în toată ţara, fiind o marcă înregistrată a bănăţenilor, se va ajunge şi la OSIM: “Vrem să facem totul ca lubeniţa din Gottlob să fie cunoscută la adevărata valoare”, ne-a mai spus viceprimarul. Celebrul “pepene” roşu din Gottlob ajunge în primul rând pe mesele timişorenilor, dar se distribuie şi în ţară, dar şi în străinătate.
Festivalul lubeniţelor, de Sfânta Maria
De un cincinal încoace, de Sfânta Maria se desfăşoară deja un festival devenit tradiţional, care adună mii de suflete în localitatea bănăţeană. Cea de-a cincea ediţie a Festivalului Lub