Directorii spitalelor "riscă să plece foarte repede acasă", dacă nu-şi fac datoria. O spune într-un interviu la RFI ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu. El anunţă înfiinţarea unei Direcţii de Control şi Antifraudă, care va începe să controleze toate spitalele din România, din toamna acestui an.
Eugen Nicolăescu le cere directorilor de spitale să găsească resurse de finanţare: "Le-am spus un lucru esenţial managerilor de spitale: aveţi un buget, acel buget este contractul vostru de management. Depinde cum utilizaţi acest buget, dacă îl utilizaţi bine, puteţi să faceţi ceea ce scrie în contractul de management şi puteţi să vă îndepliniţi indicatorii, dar mai ales să asiguraţi serviciile pentru populaţie sau puteţi să lucraţi prost şi atunci trebuie să plecaţi acasă!".
"Unora nu le convine, pe bună dreptate, pentru că a face management într-un spital cu buget mic înseamnă a munci foarte mult, înseamnă a găsi soluţii, înseamnă a fi creativ, înseamnă a lua şi măsuri neplăcute, să-i sancţionezi pe cei care cheltuiesc banii inutil, să-i sancţionezi pe cei care fac internări nejustificate, să-i sancţionezi pe cei care recomandă medicamente mai scumpe, pentru scopuri personale, decât medicamentele prescrise şi înscrise în protocoalele terapeutice, înseamnă să te uiţi bine la fiecare licitaţie în parte şi aşa mai departe. Asta presupune să munceşti măcar opt ore pe zi, eu spun că trebuie să munceşti 10-12 ore pe zi, ca să poţi să urmăreşti toate aceste lucruri. Înseamnă mai departe să te uiţi la internările pe care le faci. Nu toate internările trebuie să fie, cum le numim noi, internări continue, adică internări pe mai multe zile. Unele cazuri pot fi rezolvate în internare de zi, într-un interval de maximum 12 ore, în care costul este dacă vreţi de la 1 la 10 mai mic. De asemenea, foarte multe alte cazuri pot fi rezolvate în ambulatoriu de specialitate, ad