De la 1 august, şedinţele de informare asupra avantajelor medierii sunt obligatorii pentru procesele civile şi unele acţiuni penale. Petenţii nu vor trebui să treacă însă pe la un mediator, cum se stipula până acum, ci vor putea fi informaţi chiar de către judecător, procuror sau avocat, potrivit unei modificări recente a Parlamentului. Şi tot în forul legislativ se pregăteşte o nouă schimbare: vor putea acţiona ca mediatori şi avocaţii, şi notarii cu experienţă de peste 5 ani, fără să mai fie nevoie de alte formalităţi, notează economica.net.
Până acum, doar mediatorul autorizat avea posibilitatea de a ţine această şedinţă de informare asupra avantajelor medierii. Şedinţa de informare este gratuită. Doar procedura de mediere este taxată de către mediator.
Medierea este o formă alternativă de rezolvare pe cale amiabilă a litigiilor între două sau mai multe părţi. Mediatorul ar trebui să asculte argumentele părţilor şi să propună soluţii astfel încât acestea să ajungă la un numitor comun, fără a mai fi nevoie să se ajungă în instanţă (pentru toate capetele litigiului sau doar pentru o parte). Dacă părţile implicate cad la pace, atunci se încheie o înţelegere şi se plăteşte un onorariu mediatorului. Dacă nu, acestea se pot adresa în continuare instanţelor.
Tot în Legea de adoptare a OUG 4/2013 se specifică faptul că înţelegerea semnată în faţa notarului are titlu executoriu, astfel că părţile nu trebuie să o mai împuternicească în instanţă.
Notarii şi avocaţii devin automat şi mediatori
Un amendament al Comisiei juridice din Camera Deputaţilor la proiectul de lege prevede ca şi avocaţii şi notarii să poată acţiona ca mediatori, fără să mai fie nevoiţi să urmeze cursurile de formare în această profesie şi să dea un examen pentru atestare. Aceştia trebuie să aibă o experienţă de cel puţin 5 ani în profesie, calculată de la data promovării ex