Medicii de familie cautau, intr-o intalnire din 22 iulie alaturi de conducerea Ministerului Sanatatii si a CNAS, solutii pentru rezolvarea distribuirii cardurilor electronice de sanatate. La finalul intalnirii, Ministerul Sanatatii a anuntat ca distribuirea cardurilor de sanatate ar putea sa nu implice medicii de familie. Acest “ar putea” a fost suficient pentru a-i convinge pe reprezentantii medicilor de familie, care nu doresc sa distribuie si sa inscriptioneze cardul, ca problema a fost solutionata in favoarea solicitarii lor.
Insa peste doar cateva zile, pe 26 iulie, presedintele CNAS, Cristian Busoi, preciza in Viata Medicala ca “in acest moment nu am solutie alternativa decat aceea de a-i solicita, de a-i ruga pe medicii de familie sa faca acest lucru”. Adica sa distribuie cardurile electronice de sanatate.
Medicii de familie nu doresc sa distribuie si sa editeze datele de pe cardurile de asigurat deoarece aceasta ar consuma timp, “reducand si mai mult timpul alocat consultatiei medicale, in detrimentul pacientului”. In plus, reprezentantii medicilor de familie subliniaza ca acest proiect al cardului electronic este proiectul CNAS, nu al medicilor de familie si ca “in nicio tara unde se folosesc cardurile de sanatate, acestea nu au fost distribuite de medici”.
In incercarea de a media intre reprezentantii medicilor de familie si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, saptamana trecuta a avut loc o intalnire la Ministerul Sanatatii in urma careia s-a precizat oficial ca, printre solutiile discutate, s-au numarat si unele care nu implica medicii de familie in distribuirea cardurilor de sanatate. Reprezentantii acestora au interpretat ca pe o victorie aceasta intalnire, unii dintre ei declarand ca “Ministerul Sanatatii a inteles ca nu poti transforma medicul intr-un postas” (Angela Bica, vicepresedintele Patronatului Medicilor d