În timp ce mii de tineri basarabeni visează să obţină o bursă la facultăţile din România, puţinele locuri de studii oferite de Republica Moldova pentru cetăţenii români rămân neocupate.
Anual, în baza Protocolului de colaborare bilateral cu România, Ministerul Educaţiei din Republica Moldova oferă 100 de burse pentru cetăţenii români, la ciclul licenţă şi masterat. Bursele sunt acordate în cadrul universităţilor de stat, iar printre specialităţile oferite se regăsesc cele din domeniul economic, ştiinţe socio-umane. Până acum se găseau în fiecare an câte 10-20 de doritori să-şi continue studiile la Chişinău, însă anul acesta ar putea fi şi mai puţini.
Din toamnă, la Universitatea de Stat din Moldova (USM) ar trebui să fie înmatriculaţi 20 de studenţi români. Niciodată aici n-au fost ocupate însă toate locurile şi sunt puţine şanse ca în acest an să fie altfel. „Din păcate, nu avem o statistică aparte pentru cetăţeni, români înscrişi la USM pentru că ei beneficiază de aceleaşi drepturi ca tinerii noştri. Au posibilitatea să candideze atât la locurile cu burse, cât şi la locurile cu plată”, spune Georgeta Stepanov, secretar responsabil de admiterea din cadrul USM. Bursele sunt repartizate în funcţie de notele de la Bacalaureat. Cei cu note mici nu au şanse să primească bursă, în schimb sunt scutiţi de taxa de studii. Până acum doar două tinere din România au depus actele pentru a deveni studente la Facultatea de Istorie şi au concurat cu candidaţii basarabeni.
Calitatea studiilor lasă de dorit
Motivele pentru care absolvenţii români nu vin la studii în R. Moldova sunt diferite. „Pe lângă integrarea şi adaptarea la condiţiile noastre, mai există calitatea studiilor, mărimea bursei care în R. Moldova este cu mult mai mică decât cea pe care o oferă statul român. De asemenea, în România studenţii au deschiderea directă spre Europa, în UE le sunt recunosc