Boală neurologică prin care se modifică transmiterea semnalelor electrice în interiorul creierului, epilepsia are, în majoritatea cazurilor, cauze necunoscute. Dacă la pacienţii vârstnici pot exista cauze organice, la copii boala poate fi declanşată de lipsa somnului sau folosirea în exces a computerului.
Transmiterea genetică este scăzută în cazul epilepsiei, putând apărea doar la copiii ce provin din părinţi cu potenţial genetic epileptogen. “Cu cât pacientul epileptic este mai în vârstă, cu atât mai mult ne gândim la o cauză organică de gen accident vascular, tumoare, infecţie cerebrală etc. Lipsa de somn este un factor de antrenare a crizelor, mai ales la copiii care folosesc în exces calculatorul”, explică dr. George Popescu-Tismana, medic primar neurolog, specialist în electroencefalografie.
Poate apărea la orice vârstă
„Declanşarea epilepsiei poate avea loc în copilărie, dar poate apărea la orice vârstă. Simptomele sunt diferite la copii în primii doi ani de viaţă, până în 10 ani, la adolescenţi sau la adulţi. O criză de lungă durată poate să dureze săptămâni întregi, iar uneori se produce şi o dedublare a personalităţii pacientului”, susţine dr. Popescu-Tismana.
Simptomele nu trebuie ignorate
“Epilepsia petit mal este o epilepsie blajină, care în general dispare de la sine, odată cu creşterea copilului. Din păcate, mulţi părinţi o ignoră, interpretând-o ca pe o lipsă de atenţie din partea copilului. Dacă boala nu este tratată corespunzător, poate degenera într-o epilepsie temporală sau una grand mal”, explică medicul.
Electroencefalografia, decisivă
Pentru diagnosticare se impun consultarea medicului neurolog şi examinarea encefalografică. Tratamentul epilepsiei este diferit de la o formă la alta, iar boala, dacă este depistată precoce, se ameliorează şi chiar se v