Pentru că UE a blocat plăţile pentru proiectele din transporturi, iar ministerul de resort nu a cheltuit banii alocaţi pentru cofinanţare, la rectificarea bugetară care se va decide în şedinţa de Guvern de mâine se vor tăia sume importante din bugetul Ministerului Transporturilor.
„S-a tăiat în special de la Ministerul Transporturilor şi de la Secretariatul General al Guvernului. Dacă execuţia este la jumătatea anului mai mică decât proiecţia, tai 10%. Dacă sunt cazuri în care execuţia bugetului la jumătatea anului depăşeşte proiecţia, cum este cazul Ministerului de Externe, tai şi pui la loc. Ca urmare a rectificării bugetare, deficitul bugetar va creşte cu 1,2 miliarde de lei, lucru cuprins în precedentele scrisori către FMI. Aceştia erau bani pentru PNDI. Pe ansamblul bugetului de stat s-au tăiat 700 de milioane de lei cheltuieli şi s-a renunţat la venituri de 1,9 miliarde. Concret pe fiecare ordonator de credit, cele mai semnificative tăieri sunt la SGG 500 de milioane de lei şi 700 de milioane de lei la MT, la MInisterul Dezvoltării avem creştere”, a explicat Liviu Voinea, ministrul pentru buget, după întâlnirea cu FMI.
De la Ministerul Transporturilor au fost tăiate sumele alocate pentru cofinanţarea proiectelor derulate cu fonduri europene. Aceasta, în condiţiile în care fostul ministru Relu Fenechiu se lăuda că forurile europene au deblocat plăţile pentru programul de transport.
Anumite ministere, cum este Ministerul Sănătăţii, a beneficiat de noi alocări bugetare.
„S-a tăiat de peste tot şi s-a pus la loc chiar cu supramăsură unde era nevoie. S-a rectificat şi partea de venituri şi partea de chletuieli. Principala măsură pe partea de cheltuieli reprezintă blocajul de 10% prin tăierea acestei rezerve. La începutul fiecărui an se face o rezervă de 10% pentru cheltuieli. În unele cazuri, la Ministerul Sănătăţii, la Ju