Stăm mai prost decât vecinii maghiari la capitolul mortalităţii infantile, la numărul de grădiniţe şi la productivitatea agricolă, dar avem produsul intern brut mai mare şi mai mulţi medici decât vecinii unguri.
Speranţa de viaţă, mai mică în judeţele din vestul ţării
Direcţia Regională de Statistică Timiş a făcut publice datele unui proiect realizat în colaborare cu reprezentanţii instituţiei similare din Szeged. Au fost prezentate, comparativ, caracteristicile socio-economice ale Regiunii Vest şi alte Regiunii Dél-Alföld, zone situate “în oglindă”, la graniţa româno-ungară. “Este vorba despre un proiect care are deja o tradiţie, în sprijinul cooperării din Ungaria şi România şi, în special, în cooperarea transfrontalieră între cele două ţări vecine”, declară Dan Gherguţ, vicepreşedintele Institutului Naţional de Statistică.
Prefectul de Timiş, Eugen Dogariu, spune că instituţiile din regiune ar trebui să ţină cont de aceste date atunci când elaborează politici publice locale: “Această situaţie statistică este foarte utilă pentru că pornim de la constatarea unor deficienţe pe care putem să le rezolvăm. Este foarte benefică această comparaţie cu regiunea din Ungaria pentru că avem la ce să ne raportăm, ungurii fiind de mai multă vreme în U.E. decât noi”.
S-a constatat, de exemplu, că în regiunea de vest a ţării atât femeile, cât şi bărbaţii trăiesc cu un an mai puţin decât cei din regiunea ungară Dél-Alföld, regiune situată la graniţa româno-ungară, similară celei din România. Pe de altă parte, în anul 2011, statisticile arată că speranţa de viaţă este mai mare în rândul femeilor din ambele regiuni, care trăiesc cu şapte ani mai mult decât bărbaţii.
Număr dublu de nou-născuţi decedaţi, la noi
Şi la categoria mortalitate infantilă, stăm mai prost decât vecinii maghiari. Evoluţia mortalităţii infanti