Controversele privind coplata în sistemul sanitar sunt "false", declară la RFI ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu. Asta după ce unii directori de spitale au anunţat că sumele încasate nu le ajung decât pentru produse de igienă sau cipici. Ministrul anunţă o evaluare a coplăţii la sfârşitul anului.
Pentru ministrul Sănătăţii, controversele privind utilitatea coplăţii sunt false: "O temă falsă, din punctul meu de vedere, pentru că nimeni n-a spus vreodată, cu excepţia unor cârcotaşi, dar asta nu-i problema mea, deci nimeni nu a spus vreodată, în nici un document oficial nu apare ideea că noi am introdus coplata, ca să încasăm bani mai mulţi pentru Sănătate. Noi am introdus coplata ca să încercăm să vedem dacă acest instrument poate regulariza internările în spitale, în sensul de a descuraja internările care nu sunt necesare, de a-i descuraja pe unii pacienţi să se ducă în spitale şi să spună "vreau să mă internaţi, pentru că numai aşa mă pot face bine". Şi atunci, dacă el ştie că dă din buzunar nişte bani, e puţin mai atent şi face presiuni mai mici asupra spitalului respectiv. Ăsta a fost scopul coplăţii".
"Noi ne-am propus ca numai la sfârşitul acestui an să facem o evaluare, ce s-a întâmplat cu efectul coplăţii: a micşorat numărul de internări pe anumite patologii? Pentru că avem toate datele pe anii precedenţi şi putem să comparăm. La 31 decembrie, când vom încheia anul, deci în trimestrul unu, vom trece la analize şi la evaluări: a produs efectele pe care le-am scontat sau nu? Şi în ce măsură e nevoie să o menţinem, să o modificăm sau să renunţăm la coplată", explică Eugen Nicolăescu.
Întrebat dacă are în vedere o majorare a valorii coplăţii, ministrul a răspuns: "Eu nu spun că am în vedere, eu spun că ar putea fi o posibilitate în situaţia în care constatăm că ea poate sprijini scopul pe care ni l-am propus, adică să micşorăm numărul de