GAZETA de Maramureş continuă să vă prezintă omeni deosebiţi şi idei măreţe şi ingenioase. Pasionaţi de permacultură, trei tineri au avut curajul să-şi împlinească un vis desprins parcă dintr-un SF, pe care l-au numit “baza Ulmu”. Proiectul e amplasat în cătunul Ulmoasa, la o aruncătură de băţ de oraş, şi se va întinde pe o suprafaţă de aproximativ un hectar. Cei trei “permacultori” vor construi eco-dome prin tehnica super-adobe, ridicarea unor hugelkultur-uri, crearea unei grădini de legume, plantarea de diferite specii şi soiuri de pomi şi arbuşti fructiferi, crearea unui iaz şi multe altele.
În prefaţa cărţii „Introducere în Permacultură” de Bill Mollison, Sepp Holzer scria: „Am crescut într-un sat micuţ, în Tasmania. Tot ceea ce aveam nevoie, ne făceam noi înşine. Ne produceam încălţămintea, uneltele de metal pe care le foloseam; prindeam peşte, ne produceam hrana necesară, făceam pâine. Nu cunoşteam pe nimeni din cei ce locuiau acolo care să aibă doar o meserie, nu ştiam nimic ce ar fi putut fi definit ca „slujbă”. Toată lumea lucra la mai multe lucruri. Până la împlinirea a 28 de ani, am trăit într-un fel de vis. Mi-am petrecut cel mai mult timp în desişuri sau pe mare. Am pescuit, am vânat pentru a putea trăi. Înainte încă de 1990, am început să observ că largi părţi ale sistemului în care trăiam dispăreau încetul cu încetul”. Dacă am înlocuit “Tasmania” cu “Maramureş”, afirmaţiile ar rămâne perfect valabile.
La noi, termenul de “permacultură” e aproape necunoscut. Numai că, noi, maramureşenii avem acest concept în sânge. Poate de aici a pornit şi visul a trei tineri, care prinde contur la 15 km de Baia Mare, în satul Ulmoasa, ce apaţine de Tăuţii Mărgherăuş. Intitulat generic “Baza Ulmu”, proiectul pare pentru neavizaţi un amestec de ecologie, ştiinţă, tradiţie şi tehnică. Lucian Lupşe, Andrei Lupşe şi soţia acestuia,