Universităţile timişorene s-au bucurat de un real succes după ce s-a finalizat perioada de admitere. Concurenţa a fost mare, având în vedere că au existat specializări unde s-au luptat cinci studenţi pe loc. Paradoxal, cele mai căutate domenii au fost chiar acelea pentru care exista probă scrisă de admitere.
La U.V.T., cinci studenţi pe loc
Universităţile din Timişoara au tras linie după prima sesiune de admitere. Concurenţa a fost mare în acest an, mai ales pentru locurile finanţate de la bugetul de stat, spun reprezentanţii celor trei mari universităţi din oraş. La Universitatea Politehnică, pentru cele peste două mii de locuri bugetate scoase la concurs, “s-au bătut” 3.300 de absolvenţi de liceu. Şi la Universitatea de Medicină şi Farmacie “Victor Babeş” concurenţa a fost de patru candidaţi pe un loc, astfel că, aproape 2.500 de tineri au concurat pentru cele 600 de locuri finanţate de la bugetul de stat. La Universitatea de Vest, pentru cele aproape 2.000 de locuri bugetate au candidat circa 5.000 de studenţi.
Dar cifra de şcolarizare devine şi mai mare dacă adăugăm şi locurile cu taxă, astfel că, în total, U.P.T. este pregătită să primească aproape şase mii de studenţi, U.M.F. “Victor Babeş” are un număr de 1.312 locuri, iar U.V.T. poate forma în jur de 5.800 de absovenţi.
“Universitatea trebuie să-şi creeze propriul mecanism de selecţie al candidaţilor”
De anul acesta, putem spune că, dacă vrei să devii student la una dintre cele trei mari instituţii de învăţământ superior din Timişoara, trebuie să treci printr-un examen de admitere, şi nu doar printr-o selecţie a dosarelor pe baza mediei de la bacalaureat. Dacă până acum la U.M.F. “Victor Babeş” şi la câteva facultăţi din cadrul U.P.T. erau deja o tradiţie probele scrise de la admitere, de anul acesta, şi U.V.T. s-a aliniat acestei proceduri, introdu