Criza şomajului îşi pune puternic amprenta asupra cheltuielilor bugetare alocate de ţările europene protecţiei sociale, acestea crescând în ultimii ani chiar dacă Europa s-a lansat într-o cursă a austerităţii.
Cu echivalentul a 33% din PIB alocat acestor cheltuieli, Franţa rămâne campioană mondială anul acesta.
În Franţa, cea mai mare parte a cheltuielilor bugetare se duce pe protecţia socială, adică pe pensii, indemnizaţia de şomaj, alocaţii pentru familii, indemnizaţii de handicap şi altele, iar în 2013 aceste cheltuieli vor ajunge la 33% din PIB, potrivit calculelor OCDE, comparativ cu 32,5% în 2012 şi 32% în anul precedent. Viteza cu care aceste costuri cresc îngrijorează analiştii, scrie Le Figaro. Între 2009 şi 2013 avansul a fost de aproape 3%, mai mare decât creşterea economică. De vină este criza, care a făcut ca numărul de beneficiari să crească.
Spre comparaţie, „Germania controlează mai bine cheltuielile”, spune Willem Adema, specialist în politici sociale la OCDE, organizaţie din care România nu face parte. Dacă în 2009 nivelul era de 27,8% din PIB, anul acesta va ajunge la 26,2% din PIB, totuşi mai mare decât cel din anul anterior. Acum Germania are cea mai scăzută rată a şomajului de după reunificarea ţării.
Reducerea cheltuielilor reflectă în parte creşterea economiei din ultimii ani. Înfiinţând noi locuri de muncă, Berlinul a reuşit să-şi micşoreze cheltuielile cu 13,5 miliarde euro între 2009 şi 2011. O parte din aceşti bani, precum cei alocaţi mamelor, contribuie chiar la creşterea economică deoarece permit femeilor să revină mai repede la locul de muncă.
În clasamentul OCDE Grecia este prezentă cu un declin semnificativ, de la 24% la 22%. Grecia este însă o ţară care s-a obligat să diminueze cheltuielile pentru a primi asistenţă financiară internaţională. Sub condiţiile impuse de CE şi FMI, guvernul