Primarii localităţilor unde CE Oltenia desfăşoară activitate se arată nemulţumiţi de micşorarea salariilor din minerit. Asta pentru că şi cotele defalcate din impozitul pe venit pe care le primesc unităţile administrative suferă diminuări substanţiale. Edilii şi-au făcut planuri la începutul anului în funcţie de aceste sume, iar acum fie sunt nevoiţi să facă rectificări bugetare, fie trebuie să se descurce cu ceea ce primesc şi chiar să amâne anumite proiecte.
La ora actuală, primăriile în care există activitate minieră încasează sute de miliarde de lei vechi din cotele defalcate din impozitul pe venit. Orice micşorare de salarii la CE Oltenia se resimte în bugetul primăriilor. Primarul din Turceni se aşteaptă la o micşorare majoră a acestor venituri în luna august, dat fiind faptul că per general salariile în cadrul companiei, în special ale personalului TESA, s-au diminuat substanţial. “Normal că mă afectează la cota pe impozit. Trebuie să văd acum în august când îmi intră cotele, până atunci n-am de unde să ştiu cu cât e mai puţin, efectul la mine e după o lună şi ceva la ce fac ei. Mi-e teamă să nu facă şi restructurări, că atunci va fi un efect permanent. Dacă dau afară oamenii o să fie nasol şi pentru oamenii din zonă şi pentru primărie. De la termocentrală iau în jur de 400.000 pe lună. Mă aştept la o reducere substanţială. Dacă ei reduc 20% să zicem, cu atât se reduce şi la mine”, a declarat Dumitru Gâlceavă, primarul din Turceni.
Hanu: Orice convulsie îmi produce dezechilibrări la buget
Altă primărie, aceeaşi situaţie. Primarul din Motru, Dorin Hanu, spune că orice modificare şi dezechilibru în cadrul CE Oltenia se resimte la veniturile locale. “La ora actuală eu primesc de la Complexul Energetic Oltenia în jur de 450.000 lunar, impozitul pe salariu, este o sumă substanţială care reprezintă aproximativ 40% din veniturile care îmi intră m